- Pris
- 2.950.000 kr/bud
- Avgift
- 1.705 kr/mån
- Ingår i avgift
- Värme, vatten, fiber via Ownit, grundutbud TV
- Storlek
- 29.5 kvm, enligt föreningen.
- Antal rum
- 1
- Våningsplan
- 3 tr, hiss finns
- Lägenhetsnummer
- 521305/1305
- Andelstal i förening
- 1.1
- Balkong
- Balkong
- Förråd
- Källarförråd
- Hushållström
- 300 kr/mån
- Försäkring
- 250 kr/mån
- Övrigt
- 400 kr/mån
- Total driftkostnad
- 950 kr/mån
RENOVERING | Föreningen har under 2024 låtit renovera lägenheten på ett smakfullt vis. Renoveringen innefattande ytskikt med nya golv, nytt kök och ny säkerhetsdörr.
HALL | Inbjudande hall med gott om plats för avhängning. Här finns en perfekt vägg att sätta in eller platsbygga garderober för mycket god förvaring.
ALLRUM | Trivsamt och lättmöblerat rum med härligt ljus från stort fönsterparti. Här finns en perfekt sänghörna och utrymme för soffgrupp med mer. Utgång till balkongen.
BALKONG | Rymlig balkong mot öppet gårdslandskap med morgon/förmiddagssol.
KÖK | Stilrent renoverat kök med bra förvaring i skåp och lådor bakom släta luckor. Den maskinella utrustningen består av induktionshäll, kolfilterfläkt, ugn och kyl/frys. Matplats för 2-4 personer invid fönster.
BADRUM | Fint helkaklat och rymligt badrum. Här finns handfat, dusch och WC. Utrymme för badkar eller tvättmaskin för den som önskar.
- Förening
- Brf Sirius 33
- Upplåtelseform
- Bostadsrätt - Lägenhet
- Byggår
- 1972
- Äger marken
- Ja
- Energideklaration
- 130 kWh per kvm/år
- Status
- Utförd, 2019-08-04
- Tv/Internet
- Ownit
Brf Sirius 33 förvärvade fastigheten 2011 med adresserna Västmannagatan 52 och Upplandsgatan 49, Gustav Vasa församling i Stockholm. Fastigheten är bebyggd med två gatuhus uppförda 1972. Föreningen är en oäkta bostadsrättsförening med stark ekonomi och man äger marken. Juridisk person accepteras inte som köpare.
ANTAL BOSTADSRÄTTER, LOKALER OCH GARAGE | Huset består av 3 267 kvm bostadsyta fördelat på 47 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 3 lägenheter med hyresrätt (Dolda tillgångar om ca 235 kvm, varav aktuell lägenhet är en av dessa). Föreningen upplåter även hela 16 lokaler om 2 749 kvm med hyresrätt och ett garage med 77 platser.
ÖVERLÅTELSE- OCH PANTSÄTTNINGSAVGIFT | Vid lägenhetsöverlåtelser debiteras köparen en överlåtelseavgift om 1 433 kr. Pantsättningsavgift utgår med 573 kr.
ÅRSAVGIFT | 1 705 kr/mån. Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, vatten, fiber via Ownit och basutbud TV. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar (kontrollerat med styrelsen 2024-04-18)
EKONOMI | Tilltalande förening med stark ekonomi med höga hyresintäkter. Man har 67,5 mkr i långfristiga skulder, ca 20 661 kr/kvm. Man amorterar årligen 2,25 mkr eller mer och man har 3,45 mkr i likvida medel. Uppgifter enligt styrelsen 2024-04-18. Hyresintäkter om hela 7 155 878 kr/år (enl ÅR 2022) och många dolda tillgångar (se nedan).
DOLDA TILLGÅNGAR | Föreningen har rikligt med dolda tillgångar:
- 3 st lägenheter upplåtna med hyresrätt om totalt 235 kvm. Aktuell bostad är en av dessa.
- 77 garageplatser som föreningen hyr ut i dagsläget.
- 16 lokaler varav två av dessa i framtiden kan omvandlas till bostadsrätter och säljas.
KABEL-TV OCH BREDBAND | Fiber via Ownit ingår i avgiften.
Indirekt nettoskuldsättning: Cirka 725 288 kr. Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning baseras på föreningens skulder/lån minus föreningens räntebärande tillgångar och likvida medel. Beräkningen är gjord och baseras enbart på den senaste tillgängliga årsredovisningen (2022). För mer information kontakta ansvarig fastighetsmäklare.
PARKERING | Föreningen har ett garage med 77 platser. Kostnaden beror på läget i garaget och är i huvudsak mellan 2000-2500 kr per månad. Medlemmar i föreningen har förtur och f.n. finns en medlem i kön. Plats kan sannolikt erhållas inom 3-6 månader.
GEMENSAMMA UTRYMMEN | Tvättstuga - Grovsoprum - Gemensam innergård.
BYGGNADSSTATUS |
2022: Balkong- och fasadrenovering, installation av fiber, installation av laddstolpar.
2021: Reparation ventilation hyreslokal.
2020: Rengöring av fasad.
2019: Upprustning av innergård. Fasadtvätt. Nytt portlåssystem.
2017: Takvåningen på Västmannagatan 52, 7 tr, omvandlades till 3st lägenheter. Inkluderar nytt tak.
2016: Tvålokaler på Västmannagatan 52, 1 tr, byggdes om till 2 st lägenheter.
2015: Sanering av PCB i fasadens fogar. Nya golv i delar av NTI-gymnasiets lokaler.
2014: Utbyte av hisskorg och maskin på Västmannagatan 52.
2013: Utbyte av fönster och balkongdörrar.
2012: Stambyte
KOMMANDE UNDERHÅLL | Planerat underhåll för 2024 görs med egna medel och ingår i årets budget. Större poster är: Garage 850 tkr. Tak och fönster 300 tkr. Innergård 250 tkr. Hissar 100 tkr.
Inga större underhållsbehov finns i underhållsplanen för de närmaste åren.
Renovering lägenhet 600 tkr
BILDANDE AV 3D FASTIGHET | Föreningen har börjat titta på frågan om det är möjligt att dela fastigheten i två separata fastigheter där delar av föreningens lokaler ska bilda en egen fastighet. Syftet med detta är att försöka bli en äkta förening. En utredning har visat att det finns fastighetsrättsliga möjligheter att genomföra detta. Det är dock en lång process och många frågor att ta ställning till och man bedömer att det kan ta ungefär två år om man väljer att gå vidare. Ett första informationsmöte kommer att genomföras i samband med årets föreningsstämma. Då får man se hur medlemmarna ställer sig till att gå vidare med frågan.
SKILLNADEN MELLAN ÄKTA OCH OÄKTA BRF |
En bostadsrättsförening kan vara äkta (Privatbostadsföretag) eller oäkta (Oäkta bostadsföretag).
För att bli klassad som en oäkta bostadsrättsförening av skatteverket kan man förenklat säga att mer än 40 % av intäkterna ska komma från t.ex. hyreslägenheter, hyreslokaler eller månadsavgifter från juridiska personer som äger bostadsrätter i föreningen. Detta gäller oftast bostadsrättsföreningar i attraktiva lägen med stora lokalytor uthyrda. Det är skatteverket som klassar när en bostadsrättsförening är äkta eller oäkta och det kan ändra sig mellan olika år.
När man köper en bostadsrätt i en oäkta förening får man inte ta med sig/skjuta upp reavinstskatten. Detsamma gäller vid försäljning och eventuell vinst beskattas med 25 %.
Som ägare av en bostadsrätt i en oäkta förening blir man förmånsbeskattad med 30 % på 5/6 av mellanskillnaden mellan årsavgiften till föreningen och den aktuella bruksvärdeshyran för området.
Räkneexempel:
Marknadshyra för en motsvarande lägenhet (hyresvärdet): 94 500kr
Reducering av hyresvärdet på grund av underhållsansvar (10 procent av marknadshyran): - 9 450 kr
Årsavgift till bostadsföretaget - 76 050 kr
Bostadsförmån (utdelning) = 9 000 kr
Din bostadsförmån för den oäkta bostadsrätten är 9 000 kronor inkomståret 2023. Du ska deklarera och betala skatt på 5/6 av bostadsförmånen, det vill säga på 7 500 kronor (9 000 * 5/6). Skatten blir 2 250 kronor (7 500 * 0,30).
JURIDISK INFORMATIONUNDERSÖKNINGSPLIKT | Köparen uppmanas att undersöka bostadsrätten före köpet. Säljaren ansvarar normalt inte för sådana fel som köparen borde ha upptäckt vid undersökningen. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv kan dra några slutsatser av, måste hen gå vidare med sin undersökning och om så krävs anlita en sakkunnig för att fullgöra sin undersökningsplikt. De uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal som bör leda till en mer ingående undersökning från köparens sida. Köparen bör slutligen tänka på att säljaren inte svarar för fel och brister som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig med hänsyn till ålder, skick och förväntad ”livslängd”.
Köparens skyldighet att undersöka omfattar inte enbart bostadsrätten utan även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör granskas, t.ex. om föreningen ska genomföra större renoveringar, höja sina avgifter eller liknande. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför ingå i köparens undersökning, liksom genomgång av stadgarna och senaste årsredovisningen.
Uppgift om bostadens yta härstammar vanligtvis från mätbevis eller föreningens lägenhetsregister. Uppgiven yta kan inte ses som en utfästelse eller garanti. I våra överlåtelseavtal friskriver sig säljaren från allt ansvar för eventuella fel eller brister vad avser ytan och köparen avstår med bindande verkan från alla anspråk mot säljaren vad gäller lägenhetens yta.
Mer information gällande bland annat undersökningsplikt finns att tillgå i dokumentet:
”Undersökningsplikt”
BOENDEKOSTNADSKALKYL | Fastighetsmäklaren erbjuder en individuell beräkning av era boendekostnader. Prata med ansvarig mäklare om beräkning önskas.
BUDGIVNING | Säljaren har fri prövningsrätt vilket innebär att säljaren bestämmer till vem hen vill sälja, när och till vilket pris. Säljaren bestämmer hur budgivningen ska gå till och hur den ska avslutas. Det innebär att säljaren inte nödvändigtvis behöver sälja till den som lämnat det högsta budet eller sälja alls. Mäklaren har en skyldighet att vidarebefordra samtliga bud till sin uppdragsgivare och föra en budförteckning över alla bud. Först när både säljaren och köparen har undertecknat ett köpekontrakt för bostaden blir köpet bindande.
Budförteckning överlämnas till köpare och säljare när mäklarens uppdrag är avslutat, normalt vid tillträdet.
MÄKLARENS ANSVAR | Mäklaren är skyldig att verka som en opartisk mellanhand mellan köpare och säljare. Mäklaren ska verka för att säljaren lämnar köparen de uppgifter som är av betydelse för hen samt verka för att köparen före köpet undersöker bostadsrätten. Mäklaren har normalt inte ansvar för att kontrollera om säljarens uppgifter är korrekta.
För ytterligare information, besök Fastighetsmäklarinspektionens hemsida:
http://www.fmi.se/konsument
SIDOTJÄNSTER | Mäklaren är, enligt Fastighetsmäklarlagen, skyldig att informera om sina eventuella sidotjänster där mäklaren/företaget får ersättning/provision. Franzon Du Rietz erhåller administrationsersättning, upp till 50% av uppdragsgivarens kostnad för annons på Hemnet.