Ansvarig Mäklare Johan Du Rietz
070-880 07 99
Spektakulär och påkostad vindsvåning om totalt 125kvm med terass, spansk balkong, öppen spis och slående utsikt över takåsarna. Lägenheten präglas av en underbar rymd med runt 4 meter öppet till nock och flödande ljus hela dagen från tidig morgon till sena solnedgångar genom totalt 18 fönster. Öppen planlösning mellan köket från Italienska ArcLinea och vardagsrummet med möjlighet att naturligt dela av till ytterligare ett sovrum och/eller loft. Master bedroom med walk in closet och badrum en suite med både dusch, stort badkar och full takhöjd. I hallen finns ytterligare ett badrum med dusch och kombimaskin. Våningen inger ett harmoniskt lugn och känslan av att bo i ett hus på taket ovanför staden. Genomgående vattenburen golvvärme, exklusiva materialval och integrerad belysning från Flos. Välskött förening som äger marken med det vackra hörnhuset från 1905. Attraktiv adress på Östermalm med Vasastan på andra sidan gatan samt Stockholms kanske bästa utbud av krogar & caféer runt knuten
L2280408
L2280321
L2280351
L2280342
L2280384
L2280361
Namnlöst-kök
L2280391 ny
admin correction 371 1682333822 1
Pris
16.500.000 kr/bud
Avgift
5.880 kr/mån
Ingår i avgift
Värme, Vatten
Storlek
118 kvm+7 kvm, enl. mätbevis. Föreningen uppger "2 rok, lägenhetsyta 118 kvm"
Antal rum
3
Våningsplan
Vindsvåning
Lägenhets­nummer
02/1602
Andelstal i förening
4.7786 %
Balkong
Terrass och fransk balkong
Eldstad
Öppen spis
Förråd
Källarförråd
Hushållström
1 182 kr/mån
Försäkring
326 kr/mån
Total driftkostnad
1 508 kr/mån
Interiör

Vindsvåningen producerades av Medvind och färdigställdes 2011. Sedan dess har den aktuella lägenheten endast haft en ägare (nuvarande). Lägenheten har exklusiva materialval och genomgående vattenburen golvvärme. Rummen har inbyggd belysning från Flos som styrs av Gira med fjärrkontroll, och möjlighet till programmering. Sovrummen och det större badrummet har inbyggda högtalare.

TRAPPHUS | Det finns två entréer in till trapphuset. Huvudentrén är representativ med en trappa upp till hissen. Den andra entrén ligger precis till höger om huvudentrén med två trappsteg ner för att komma till hissen och har även ramp för barnvagn. Denna entré har till för ett par år sedan varit handikappanpassad.

HALL | Trapphus med hiss leder hela vägen upp till vindsplanet. Hall ger gott om plats för avhängning och rikligt med förvaring i platsbyggda garderober hela vägen upp i nock.

KÖK/VARDAGSRUM | Köket och vardagsrummet har en öppen social planlösning med luftiga sällskapsytor och runt fyra meter öppet till nock. Lättmöblerade ytor med flera varianter till möblering. Vardagsrummet kan enkelt och naturligt delas av utan att inkräkta på rymden för den som har behov av ytterligare ett sovrum. Möjligheten finns även att skapa ett loft som ger ytterligare golvyta. I mitten av det öppna rummet finns en platsmurad öppen spis.

Påkostat kök från Italienska ArcLinea med inbjudande köksö. Den maskinella utrustningen består av kyl/frys, vinkyl, ugn, mikro med grill, spishäll, fläkt och diskmaskin. Maskinerna kommer från Gaggenau utöver diskmaskinen, som är en premiummodell från Siemens. Generösa tåliga arbetsytor på bänkar i rostfritt stål och god förvaring i skåp och lådor. Från köksdelen nås terrassen och på andra sidan rummet den spanska balkongen.

TERASS & SPANSK BALKONG | Ett stort glasparti som kan öppnas i sin helhet leder till terrassen med sol fram till eftermiddagen. Terrassen blir en förlängning av köket och blandar en känsla av ute och inne. Här finns utrymme för matplats, grill och växter. Den spanska balkongen har sol från lunch och hela vägen till solnedgång.

MASTER BEDROOM & BADRUM EN SUITE | Trivsamt sovrum med plats för dubbelsäng, sängbord, övrig möblering och mycket god förvaring via platsbyggda garderober med skjutdörrar. Underbart badrum en suite med hotellkänsla. 
Från sovrum nås första badrumsdelen med handfat, stor platsbyggd spegel och walk-in-closet. Frostad dörr leder vidare in i badrummet. Här finns ett rymligt badkar, separat dusch och WC. Bägge delarna bjuder på dagsljus via två takfönster.

SOVRUM 2 | Det andra sovrummet är ett perfekt barnrum, gästrum eller arbetsrum. Även här ryms en dubbelsäng och övrig möblering samt väl tilltagen förvaring i garderobsvägg med spegelskjutdörrar.

BADRUM 2 | Det andra badrummet återfinns bredvid entrén och även här får man dagsljus via takfönster. Inredningen består av integrerat handfat, kombinerad tvättmaskin/torktumlare, platsbyggd förvaring i skåp och lådor, dusch och WC.

Förening
Brf Morkullan 2
Äkta förening
Ja
Upplåtelse­form
Bostadsrätt - Lägenhet
Byggår
1905-1907/2011
Äger marken
Ja
Energi­deklaration
85 kWh per kvm/år
Status
Utförd, 2021-02-12
Tv/Internet
Com hem/Bahnhof

Brf Morkullan 2 registrerades 1994 och förvärvade fastigheten 2009. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och består av ett flerbostadshus på adresserna Birger Jarlsgatan 98 och Surbrunnsgatan 16 i Engelbrekts församling. Det vackra hörnhuset uppfördes 1905-1907 av byggnadsmästare Wilhelm Daen efter ritningar av arkitekt Erik Eklundh.

ANTAL BOSTADSRÄTTER & LOKALER | Föreningen upplåter 27 lägenheter med bostadsrätt och en med hyresrätt (108 kvm dold tillgång). Total lägenhetsyta är 2 474 kvm. Föreningen upplåter även 4 hyreslokaler om totalt 689 kvm. Den ena lokalen är en så kallad huskyrka, den enda i sitt slag utanför Ryssland. År 1999 byggnads-minnesförklarades kyrkan.

MÅNADSAVGIFT | 5 880 kr/mån. Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme och vatten. Obligatoriskt tillägg för bredband tillkommer med 231 kr/mån. Inga planerade eller beslutade avgiftsförändringar (kontrollerat med föreningen 2023-04-24)

EKONOMI | Föreningen är välskött med positivt kassaflöde och god ekonomi. De långfristiga skulderna uppgår till ca 17 755 tkr (ca 7 177 kr/kvm) och kassan uppgår till ca 2 000 tkr (Uppgifter enligt styrelsen 2023-04-24). Föreningens lokaler och hyreslägenheten inbringar 936 tkr/år (enligt årsredovisning 2022).

DOLDA TILLGÅNGAR | I huset finns en lägenhet om ca 108 kvm upplåten med hyresrätt och diskussioner har förts kring försäljning av lägenheten till hyresgästen. I entréplan på gårdshuset finns tvättstugan som skulle kunna konverteras och säljas genom att tvättstugan flyttas till källaren.

Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning baseras på föreningens skulder/lån minus föreningens räntebärande tillgångar och likvida medel. Då föreningens förvaltare inte tillhandahåller andel av årsavgift har inte indirekta nettoskuldsättningen kunnat räknas ut. 

KABEL-TV OCH BREDBAND | Fiber finns anslutet till fastigheten via Bahnhof. En obligatorisk avgift om 231 kr/mån debiteras för bredband.

GEMENSAMMA UTRYMMEN | En välutrustad tvättstuga finns på bottenvåningen av gårdshuset och föreningen har även ett pingisrum i gårdshusets källare.

ÖVERLÅTELSE- OCH PANTSÄTTNINGSAVGIFT | Vid lägenhetsöverlåtelser debiteras köparen en överlåtelseavgift om f.n. 1 313 kr och en pantsättningsavgift om f.n. 525 kr.

UTFÖRDA RENOVERINGAR
2023 - Stamspolning och filmning av föreningens rör.
2022 - Renovering av sop- och grovavfallsrum
2019 - Renovering av trapphus, målning, ny belysning, nya energifönster samt säkerhetsdörrar
2018 - Fönsterbyte och målning av gårdshusets trapphus. Byte värmeväxlare. Brandskyddsarbete
2016 - Renovering av nedre entré, Birger Jarlsgatan 98
2015 - Målning av/utanför soprum
2014 - Ytbeläggning, trappa och bänk mot innergården. Stamspolning
2013 - Omfattade renovering av innergården med nytt bjälklag
2012 - Fasadmålning mot innergården
2011 - Inredning av råvinden till lägenheter Nytt tak. Målning av fönster. Nya hissmaskiner.

KOMMANDE RENOVERINGAR | Föreningen har precis filmat och spolat stammarna, och de såg fortfarande bra/ok ut, därmed räknar man med att stambyte/relining behöver göras 2028-2029 (Obs, aktuell lägenhet producerades 2011). Fasad räknar man med att göra inom 2-4 år. I övrigt inga planerade renoveringar.

JURIDISK INFORMATION

UNDERSÖKNINGSPLIKT | Köparen uppmanas att undersöka bostadsrätten före köpet. Säljaren ansvarar normalt inte för sådana fel som köparen borde ha upptäckt vid undersökningen. Om det finns symptom på fel som köparen inte själv kan dra några slutsatser av, måste hen gå vidare med sin undersökning och om så krävs anlita en sakkunnig för att fullgöra sin undersökningsplikt. De uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal som bör leda till en mer ingående undersökning från köparens sida. Köparen bör slutligen tänka på att säljaren inte svarar för fel och brister som köparen borde ha räknat med eller borde ha förväntat sig med hänsyn till ålder, skick och förväntad ”livslängd”. 

Köparens skyldighet att undersöka omfattar inte enbart bostadsrätten utan även förhållanden kring bostadsrättsföreningen bör granskas, t.ex. om föreningen ska genomföra större renoveringar, höja sina avgifter eller liknande. En kontakt med företrädare för föreningen bör därför ingå i köparens undersökning, liksom genomgång av stadgarna och senaste årsredovisningen.

Uppgift om bostadens yta härstammar vanligtvis från mätbevis eller föreningens lägenhetsregister. Uppgiven yta kan inte ses som en utfästelse eller garanti. I våra överlåtelseavtal friskriver sig säljaren från allt ansvar för eventuella fel eller brister vad avser ytan och köparen avstår med bindande verkan från alla anspråk mot säljaren vad gäller lägenhetens yta.

Mer information gällande bland annat undersökningsplikt finns att tillgå i dokumentet: 

”Undersökningsplikt”

BOENDEKOSTNADSKALKYL | Fastighetsmäklaren erbjuder en individuell beräkning av era boendekostnader. Prata med ansvarig mäklare om beräkning önskas. 

BUDGIVNING | Säljaren har fri prövningsrätt vilket innebär att säljaren bestämmer till vem hen vill sälja, när och till vilket pris. Säljaren bestämmer hur budgivningen ska gå till och hur den ska avslutas. Det innebär att säljaren inte nödvändigtvis behöver sälja till den som lämnat det högsta budet eller sälja alls. Mäklaren har en skyldighet att vidarebefordra samtliga bud till sin uppdragsgivare och föra en budförteckning över alla bud. Först när både säljaren och köparen har undertecknat ett köpekontrakt för bostaden blir köpet bindande.

Budförteckning överlämnas till köpare och säljare när mäklarens uppdrag är avslutat, normalt vid tillträdet. 

MÄKLARENS ANSVAR | Mäklaren är skyldig att verka som en opartisk mellanhand mellan köpare och säljare. Mäklaren ska verka för att säljaren lämnar köparen de uppgifter som är av betydelse för hen samt verka för att köparen före köpet undersöker bostadsrätten. Mäklaren har normalt inte ansvar för att kontrollera om säljarens uppgifter är korrekta. 

För ytterligare information, besök Fastighetsmäklarinspektionens hemsida:

http://www.fmi.se/konsument

SIDOTJÄNSTER | Mäklaren är, enligt Fastighetsmäklarlagen, skyldig att informera om sina eventuella sidotjänster där mäklaren/företaget får ersättning/provision. Franzon Du Rietz erhåller administrationsersättning, upp till 50% av uppdragsgivarens kostnad för annons på Hemnet. 

close-interestform

    Anmäl ditt intresse för Birger Jarlsgatan 98
    close-interestform

      Anmälan till visning Birger Jarlsgatan 98